fbpx
TOP

Blog

SUPERMINDS / Leerzaam  / Trends in online advertising land

Trends in online advertising land

Bron: Wall Street Journal, Twinkle 100, Statista & Newcom

Google Adwords is al jaren de grootste voor wat betreft reclame op internet. Daar lijkt nu verandering in te komen. In Amerika mijden adverteerders Google om vervolgens te investeren in advertenties op Amazon. Ruim driekwart van het budget hevelde het grote WPP over voor hun klanten. Dat is 200 miljoen ten opzichte van de 100 tot 150 miljoen die ze in 2017 uitgaven aan Amazon advertenties.

Amerika is vaak de voorloper van de Nederlandse trends, dus ook wij kunnen een verschuiving verwachten. De marketing acties die Amazon inzet zorgen er ook voor dat de website steeds prominenter wordt. Deze zomer is er waarschijnlijk weer een plan voor een grote campagne in Nederland, net als rondom Black Friday het geval was.

Amazon stond in 2017 al op 7 in de top 10 van grootste webwinkels in Nederland. In Amerika en Duitsland heeft Amazon meer dan 40% marktaandeel, dat is vooral voor e-commerce bedrijven één van de belangrijkste redenen om in te haken en er als eerste bij te zijn.

Twinkel 100 top 10 grootste e-commerce bedrijven in Nederland

Social Media verschuivingen
Ook in social media land zijn de nodige verschuivingen gaande, goed om te weten als je advertenties wilt inkopen op de populairste kanalen.

Trends in ontwikkeling van grootste social media websites in Nederland

Facebook zet zijn val verder door en WhatsApp neemt verder toe. Ook YouTube en Instagram nemen meer en meer van de social media markt in beslag. Als deze trend doorgaat zal Instagram over een paar jaar Facebook inhalen. Wereldwijd gezien is Facebook nog steeds de grootste met 2,2 miljoen gebruikers. Youtube is de nummer twee met 1,9 miljoen gebruikers en WhatsApp derde met 1,5 miljoen gebruikers. Instagram staat met 1miljoen gebruikers op de 6de plaats.

Adverteren op WhatsApp is nu nog niet mogelijk, maar er zijn wel degelijk plannen voor, de vraag is alleen wanneer dit werkelijkheid wordt. Bedrijven kunnen met een business account al wel rechtstreeks contact opnemen met hun klanten via Whatsapp. Ook daar wil Facebook nu kosten voor in rekening gaan brengen, maar enkel wanneer de reactie van de klant langer dan 24 uur op zich laat wachten.

Twitter lijkt steeds verder meer aan zijn eind te komen, want deze social blijft maar dalen. Niet alleen in Nederland is dit het geval. Twitter heeft wereldwijd nog maar 335 miljoen gebruikers en staat op de 11de plaats van grootste social media sites.

Trends in ontwikkeling van grootste social media websites in Nederland

Leeftijdsverschillen
Het gebruik van social media is per leeftijdscategorie verschillend. Zo zitten er meer 20 tot 39 jarigen op facebook dan een jongere of oudere leeftijdscategorie. De daling van het gebruik van Facebook is onder jongeren het hoogst.

Trends gebruik facebook per leeftijdscategorie

Bij Instagram zien we juist het tegenovergestelde, want deze site stijgt in alle leeftijdsgroepen. Onder jongeren stijgt het gebruik het meest, maar ook de oudere leeftijdscategoriën nemen toe.

Trends gebruik instagram per leeftijdscategorie

Het vertrouwen in social media is wel gedaald in het afgelopen jaar. Het aantal mensen wat social media vertrouwt neemt in alle leeftijdscategorien af, maar het sterkst onder 20-39 jaar en 65-79 jaar daar daalt het vertrouwen met 7%. Het complete onderzoek van Newcom is te vinden via https://www.newcom.nl/downloads/Newcom_Nationaal_Social-Media_Onderzoek_2019.pdf.

Daling van het vertrouwen in social media websites per leeftijdscategorie

Er zijn dus diverse trends zichtbaar in zowel advertising als social media en afhankelijk van je doelgroep moet je rekening houden met verschuivingen. Het is altijd aan te raden om je online marketing strategie regelmatig na te lopen op correctheid en vaak te a-b testen met uitingen om te checken of je de doelgroep nog wel op de jusite manier en via het juiste kanaal bereikt.

Heb je daar hulp bij nodig? Neem dan even contact op met SUPERMINDS voor een online marketing check voor jouw bedrijf.

No Comments

Leave a Reply